Przygotowania do okresu jesienno-zimowego - przetwory

Przygotowania do okresu jesienno-zimowego - przetwory

Okres jesienno-zimowy chyba nikomu nie kojarzy się dobrze. Chłodne, wietrzne dni urozmaicone wilgocią i opadami deszczu, który z czasem przybiera formę śniegu, bądź gradu, potrafi przytłoczyć najbardziej zagorzałych optymistów.  Aby zaznać odrobiny słońca w te melancholijne dni wystarczy odpowiednio się przygotować. Jednym ze sposobów na poprawę humoru w ten nieprzyjemny czas są zdecydowanie domowe przetwory, które niosą ze sobą nie tylko smaki lata, ale także zawierają wiele witamin niezbędnych do codziennego funkcjonowania naszego umysłu, jak również układu odpornościowego. Pozwoli to utrzymać organizm w optymalnej formie unikając męczącego kataru, kaszlu i innych objawów przeziębienia i grypy.

Domowe przetwory są bezsprzecznie zdrowsze od tych zakupionych w markecie, które zawierają wiele różnych substancji konserwujących, czy barwiących, które bardziej szkodzą niż pomagają wzmocnić organizm. Zamykając smaki lata w słoikach, przygotowując dżemy, marynując ogórka i paprykę to Ty decydujesz co się tam znajduje i z pewnością nie będą to syrop glukozowo-fruktozowy, dwutlenek siarki, czy benzoesan sodu. Zamiast tego stworzycie własną bombę odżywczą.
    
Oprócz doznań smakowych i właściwości wspomagających immunologię naszego organizmu okres przygotowań przetworów to idealna chwila, aby spędzić czas w kuchni razem z najbliższymi. Wspólne gotowanie zawsze jest przednią zabawą również dla maluchów. Przygotowywanie warzyw i ulubionych owoców pozwoli dziecku poznać ich różne odmiany oraz rozwinąć umiejętności takie jak krojenie, drylowanie, gotowanie itp. Tak spędzony czas pozwala cieszyć się sobą we wspólnym gronie, a młodszym członkom rodziny poznać nowe rzeczy i dobrze się bawić.
    
Punktem kulminacyjnym jest oczywiście chwila otwarcia słoiczka dżemu, czy innej konfitury w zimny, grudniowy wieczór. Zapach i smak produktów zamkniętych przez miesiące, dojrzewających na półce w piwniczce pozwoli na chwilkę zapomnieć o jesienno-zimowej aurze i cieszyć się  eksplozją lata w samym środku zimy. Z takimi chwilami i doznaniami zima nie wydaje się już taka straszna. A przynajmniej od strony kuchni.